En lyftkran blir till

Alla har vi undrat och nu tog sig presidiet i kragen och gav sig i dag ut för att få mer information om alla dessa lyftkranar som står här och var (ungefär överallt) på andra sidan Solnavägen. Johan uttalade en stor facination för hur lyftkranar bygger sig själva, jag citerar ”Jag tycker att det är lite perverst, att lyftkranar bygger lyftkranar”. Fråga mig inte vad det innebär men visst…

Vi fick tag på och pratade med en supertrevlig gubbe som här kallas Nisse. Nisse är en erfaren lyftkranssnubbe från Norrland som varit så länge inom branchen att han inte ens drabbas av höjdrädsla när han befinner sig högst upp i nr 21, vilken är hela 100 m hög. Vi fick nästan också svar på hur man bygger den högsta av alla lyftkranar, tyvärr är varken Johan eller jag så tekniskt kunniga så vi nickade mest och låtsades förstå, men denna (länk) video kanske kan hjälpa till?

Kortfakta om lyftkranarna runt omkring oss:

  • Det finns ca 12 kranar på området
  • Den högsta på området är nr 21, 100 m hög och kan lyfta 10 ton längst ut
  • Vissa kranar står på räls så att de kan åka fram och tillbaka på området (du ser alltså inte i syne om du ser en stor kran åka omkring)
  • Lyftkranar har kollisionsskydd, så även om det ser ut som om de kommer krocka så händer det inte
  • En lyftkran tar ca 2-3 dagar att bygga upp, 1 dag om man är riktigt snabb

Vi frågade även om någon lyftkran har vält på området, då kollade Nisse, som är väldigt stolt över sina lyftkranar, lite snett på oss och påpekade att det inte är speciellt vanligt men att det (de?) däremot hade vält en grävmaskin tidigare under hösten.

Missa inte att svänga förbi och kolla på Nr 21 nu och fantisera om att åka upp i hissen, klättra de sista metrarna fritt för att sedan sätta sig i hytten med sjukt bra utsikt och spana ut över staden!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: